Yleinen

Ptoosileikkaus – ratkaisu riippuvan yläluomen hoitoon

Ptoosileikkaus on kirurginen toimenpide, jolla korjataan yläluomen riippumista eli ptoosia. Ptoosi voi olla synnynnäinen tai hankittu tila, jossa yläluomi laskeutuu normaalia alemmaksi. Tämä voi johtua yläluomea nostavan lihaksen (levator-lihas) heikkoudesta, hermovauriosta tai ikääntymiseen liittyvistä muutoksista.

Ptoosileikkaus on yksi erityyppisistä luomileikkauksista, joita käytetään silmäluomien asentohäiriöiden ja rakenteellisten muutosten korjaamiseen. Ptoosileikkaus keskittyy nimenomaan yläluomen nostamiseen silloin, kun lihaksen toiminta on heikentynyt, ja se suunnitellaan aina yksilöllisesti oireiden ja löydösten perusteella.

Milloin ptoosileikkaus on tarpeen?

Ptoosi voi aiheuttaa merkittäviä toiminnallisia ja esteettisiä haittoja. Leikkausta suositellaan erityisesti seuraavissa tilanteissa:

Näköhäiriöt

Jos luomi peittää osittain tai kokonaan pupillin, näkökyky voi heikentyä merkittävästi. Lapsilla tämä voi johtaa amblyopiaan (laiska silmä), mikä korostaa varhaisen hoidon tärkeyttä.

Oireiden lievittäminen

Ptoosi voi aiheuttaa otsalihasten ja kaulan jännitystä, kun potilas yrittää kompensoida riippuvaa luomea nostamalla kulmakarvoja.

Kosmeettiset syyt

Riippuva luomi voi vaikuttaa kasvojen symmetriaan ja ulkonäköön, mikä saattaa aiheuttaa itsetuntoon liittyviä haasteita.

Leikkaustekniikat

Ptoosileikkauksen menetelmä valitaan yksilöllisesti potilaan tarpeiden mukaan. Kirurgi arvioi yläluomen lihasten toimintakyvyn ja ptoosin vakavuuden ennen leikkausta. Yleisimmät tekniikat ovat:

Levator-aponeuroosin korjaus

– Soveltuu tilanteisiin, joissa levator-lihas toimii osittain.

– Lihas vahvistetaan tai kiinnitetään uudelleen, jolloin luomi nousee haluttuun korkeuteen.

– Viilto tehdään usein luomivakoon, joten arpi jää huomaamattomaksi.

Frontalis-suspensio

– Käytetään silloin, kun levator-lihas ei toimi lainkaan, esimerkiksi synnynnäisessä ptoosissa.

– Luomi kiinnitetään otsalihakseen käyttäen joko potilaan omaa kudosta tai biokompatibleja materiaaleja, kuten silikonia.

Müllerin lihaksen resektio

– Soveltuu lievään ptoosiin (1–2 mm).

– Lihasta käsitellään luomen sisäpuolelta ilman ulkoisia viiltoja.

Toimenpiteen kulku

Ptoosileikkaus tehdään yleensä paikallispuudutuksessa aikuisille ja yleisanestesiassa lapsille. Toimenpide kestää tyypillisesti 30–90 minuuttia riippuen käytetystä tekniikasta ja siitä, operoidaanko yksi vai molemmat silmät. Leikkauksen jälkeen potilas voi yleensä kotiutua samana päivänä.

Toipuminen ja jälkihoito

Leikkauksen jälkeen silmäluomen alueella esiintyy usein turvotusta ja mustelmia, jotka häviävät yleensä muutamassa viikossa. Potilas voi palata normaaliin arkeen noin viikon kuluttua, mutta raskasta fyysistä rasitusta ja saunomista tulee välttää lääkärin ohjeiden mukaisesti.

Jälkihoitoon kuuluu:

– Haavan puhtaana pitäminen

– Silmätippojen käyttö lääkärin ohjeiden mukaan

– Kontrollikäynti kirurgin vastaanotolla

Yhteenveto

Ptoosileikkaus on tarkoin suunniteltu toimenpide, joka parantaa sekä näkökykyä että ulkonäköä. Menetelmän valinta perustuu yksilölliseen arvioon, jossa huomioidaan ptoosin vakavuus ja lihasten toimintakyky. Leikkaus tarjoaa pitkäkestoisen ratkaisun riippuvan yläluomen hoitoon ja auttaa potilasta saavuttamaan paremman elämänlaadun niin toiminnallisesti kuin esteettisesti.