Palvelut ja hinnasto

Sarveiskalvo

Sarveiskalvo on silmän etupinnalla sijaitseva läpinäkyvä kalvo. Sarveiskalvon kirkkaus, muoto ja sopiva kosteus ovat tärkeitä hyvään näöntarkkuuteen. Sarveiskalvon yleisimpiä sairauksia ovat kuivasilmäisyys, erilaiset rappeumat kuten MDF-dystrofia eli map-dot-fingerprint- dystrofia , Fuchsin dystrofia sekä keratokonus eli sarveiskalvon kartiorappeuma.

Varaa aika

Keratokonus eli kartiorappeuma

Sarveiskalvon kartiopullistuma eli keratokonus on yksi yleisimmistä nuorten aikuisten sarveiskalvon sairauksista. Keratokonuksessa sarveiskalvo ohenee ja pullistuu eteenpäin kartiomaisesti. Tämä aiheuttaa likinäön ja hajataitteisuuden lisääntymistä. Näkö heikkenee, eikä aina silmälaseillakaan tai keratokonuspiilolaseillakaan saada näköä tarkaksi. 
Keratokonuksen hoidossa tärkeintä on taudin varhainen tunnistaminen. Diagnostiikassa sarveiskalvon topografiatutkimus on erittäin tärkeä. Kun tauti havaitaan ajoissa, sen etenemistä voidan estää sarveiskalvon valokovetushoidolla (CXL-hoito).  Toimenpiteessä sarveiskalvon pintakerros eli epiteeli poistetaan, jonka jälkeen riboflaviinia eli B-vitamiinia tiputellaan silmän pinnalle. Kun Riboflaviini on imeytynyt sarveiskalvoon, sitä käsitellään UVA-valolla 10 minuutin ajan. Toimenpiteessä kollageenisäikeiden väliin syntyy ristisidoksia ja sarveiskalvo vahvistuu. 
 
Femto-INTACS- toimenpiteellä voidaan korjata  sarveiskalvon ulospullistumaa. Leikkauksessa femtosekuntilasereilla tehdään sarveiskalvoon tarkkaan syvyyteen paikat muovisille tukikaarille (INTACS). Sarveiskalvon sisään leikkaussalissa asetettavat tukikaaret painavat pullistumaa sisäänpäin. 
 
Moderneilla tekniikoilla pyritään ensisijaisesti pysäyttämään keratokonuksen eteneminen (CXL)  ja tarvittaessa INTACS-tukikaarilla parantamaan näköä. Hoidon tavoitteena on myös vähentää tarvetta sarveiskalvon siirtoleikkauksille. Sankalaseilla tai keratokonuspiilolaseilla voidaan useimmiten saada riittävä näöntarkkuus keratokonus-potilailla.

Fuchsin dystrofia

Fuchsin dystrofia on perinnöllinen sarveiskalvon rappeuma, jossa ongelma on sarveiskalvon endoteelin pumppusolujen toiminnassa: Sarveiskalvo voi turvota ja näöntarkkuus sekä kuvan laatu heiketä. Fuchsin dystrofiassa hoito riippuu taudin vaikeusasteesta ja potilaan kokemasta haitasta. Aina hoitoa ei tarvita, mutta pitkälle edenneessä tilanteessa sarveiskalvon siirto on ainoa hoitomahdollisuus. Silmäsairaala Valossa tehdään  uusinta teknologiaa edustavia  sarveiskalvon endoteelisiirtoja (DMEK). Leikkauksessa potilaan oma viallinen endoteeli poistetaan ja tilalle asetetaan elinluovuttajalta saatu endoteeli. Leikkaus voidaan tehdään omana leikkauksena tai yhdistettynä kaihileikkaukseen.

MDF eli map-dotfingerprint-dystrofia

MDF-dystrofia on varsin yleinen sarveiskalvon tyvikalvodystrofia. Nimensä se on saanut ilmiasustaan: sarveiskalvon pinnalla nähdään mikroskoopilla karttamaisia (map), sormenjälkimaisia (fingerprint) muodostumia sekä pilkkuja (dot). Näöntarkkuus vaihtelee ja heikentyy siten, ettei silmälaseilla saada riittävän tarkkaa näöntarkkuutta. Topografiatutkimus on olennainen tutkimus diagnostiikassa ja kun arvioidaan vaikutusta näköön.  Perushoito on kostututtavat silmätipat, mutta jos niillä ei saada haluttua vaikutusta harkitaan PTK-laserhoitoa.  Hoidon tarkoituksena on tasoittaa epätasainen silmän pinta ja parantaa näön laatua. PTK-hoidossa ensin poistetaan epätasainen silmän epiteelikerros keskeiseltä alueelta. Tämän jälkeen sarveiskalvon pintaa hiotaan excimer-laserilla. Leikkauksen lopuksi silmänpintaa suojaamaan asetetaan hoitava piillolinssi ikäänkuin laastariksi haavan päälle.

  • PTK-laserhoito alk. 1090 €
  • CXL- valokovetushoito 1890 €
  • FEMTO-INTACS 2990 €
Sarveiskalvosairauksiin erikoistuneita lääkäreitä Silmäsairaala Valossa:

Ilpo Tuisku

Lääketieteen tohtori
Silmäkirurgi

Katso lääkäriprofiili ›

Samy Mrena

Lääketieteen ja kirurgian tohtori
Silmäkirurgi

Katso lääkäriprofiili ›

Matts Linder

Silmätautien erikoislääkäri, lääketieteen ja kirurgian tohtori, FEBO

Katso lääkäriprofiili ›

Petteri Ylinen

Silmätautien erikoislääkäri
Silmäkirurgi

Katso lääkäriprofiili ›