Blogi

Vitrektomia – tehokas hoito verkkokalvon sairauksiin

Kun silmän sisäiset rakenteet vaarantuvat, tarkka näkö on usein uhattuna. Verkkokalvon sairaudet ja vauriot voivat johtaa vakaviin näköhäiriöihin tai jopa sokeutumiseen, ellei hoitoon päästä nopeasti. Vitrektomia on mikrokirurginen toimenpide, joka mahdollistaa verkkokalvon ongelmien tehokkaan hoitamisen ja usein myös näön palautumisen.

Vitrektomia eli lasiaisen poistoleikkaus on tarkkuutta vaativa silmäkirurginen menetelmä, jota käytetään verkkokalvon sairauksien, verenvuotojen ja rakenteellisten vaurioiden hoidossa. Poistamalla silmän sisäinen lasiaishyytelö kirurgi saa esteettömän näkymän verkkokalvolle ja voi suorittaa tarvittavat korjaukset mikroskooppisen tarkasti. Tämä mahdollistaa esimerkiksi verkkokalvon uudelleenkiinnityksen, makulan reiän sulkemisen tai häiritsevän ryppykalvon poistamisen – kaikki tavoitteena säilyttää tai palauttaa potilaan näkö.

Vitrektomiaa hyödynnetään erityisesti seuraavissa tilanteissa:

Verkkokalvon irtauma

Irtauman korjaamiseksi lasiaisen veto verkkokalvoon poistetaan. Verkkokalvo kiinnitetään alustaansa laserilla tai jäädytyksellä, ja silmän sisään asetetaan kaasu- tai silikoniöljytäyttö tukemaan verkkokalvoa.

Makulan reikä

Tarkan näön alueelle kehittyvä reikä voidaan sulkea vitrektomian avulla, mikä parantaa näköä.

Ryppykalvo (pucker)

Verkkokalvon pinnalle muodostunut kalvo aiheuttaa näön vääristymistä. Vitrektomiassa kalvo poistetaan mikrokirurgisin välinein.

Diabeettinen retinopatia

Diabeteksen aiheuttamien lasiaisen verenvuotojen ja verkkokalvomuutosten hoitoon käytetään vitrektomiaa. Se vähentää vetoa verkkokalvoon ja parantaa hapetusta

Vitrektomia-toimenpiteen kulku

Vitrektomia tehdään yleensä paikallispuudutuksessa ja päiväkirurgisesti. Leikkauksen vaiheet:

1. Silmän kovakalvoon tehdään kolme pientä reikää, joiden kautta instrumentit viedään silmän sisään.

2. Lasiaishyytelö poistetaan ja korvataan suolaliuoksella tai muulla nesteellä.

3. Verkkokalvo käsitellään tarpeen mukaan laserilla tai mikrokirurgisin välinein.

4. Silmän sisään asetetaan kaasu tai silikoniöljy tukemaan verkkokalvoa.    

Leikkaus kestää yleensä 1–2 tuntia, ja potilas kotiutuu samana päivänä. Jälkihoitoon kuuluu antibiootti-kortisonitippojen käyttö sekä mahdollinen asentohoito, jossa potilaan tulee pitää päätä tietyssä asennossa kaasutäytön vaikutuksen optimoimiseksi.

Vitrektomian hyödyt ja riskit

Vitrektomia voi parantaa näkökykyä merkittävästi tilanteissa, joissa verkkokalvo on vaurioitunut tai irronnut. Esimerkiksi makulan reiän sulkeminen tai lasiaisen verenvuodon poistaminen voi palauttaa näön ja estää sairauden etenemisen. Lisäksi toimenpide voi vähentää verkkokalvon vetoa, parantaa sen hapetusta ja ehkäistä lisävaurioita.

Toimenpiteeseen liittyvät riskit sisältävät mahdollisuuden harmaakaihin kehittymiseen leikkauksen jälkeen, mikä on yleinen seuraus vitrektomiasta. Muita komplikaatioita voivat olla silmänsisäinen verenvuoto, tulehdus tai verkkokalvon uusi irtauma. Näön palautuminen ei aina ole täydellistä, erityisesti jos verkkokalvon tarkan näön alue on ollut pitkään vaurioitunut.

Toipuminen

Toipuminen vitrektomiasta kestää yleensä useita viikkoja, ja lopullinen näöntarkkuus saavutetaan noin puolen vuoden kuluessa. Kaihileikkaus voidaan tehdä tarvittaessa samassa yhteydessä nopeuttamaan näön palautumista.